Kњига промена

препоруке

одломак

Писање Књиге промена започео сам давно, али за биографе нека буде забележено да се званични почетак збио у недељу, 8. јула 1984.

Тог дана, неочекивано, у шетњи на сунчаној страни Алпа са главним драмaтургом Народног позоришта у Клагенфурту Мајом Хадерлап, док сам објашњавао где је Смедерево и тумачио историју негдање вишеструке српске престонице, схватио сам да је последњи час да напишем Књигу промена која би увек речито, с примерима, говорила о Смедереву и када будем забављен пословима у другом животу.

Ми, дабоме, верујемо да знамо све о Смедереву, други, пак, да знају веома мало. Уистину, домороци знају понешто; други готово ништа. Усуђујем се рећи: запрепашћујуће! И забрињавајуће. Сутрадан сам, да бих доказао да Смедерево постоји, користио географску карту. После Књиге промена, надам се, карта је сувишна.

Исписујући Књигу промена сазнавао сам и откривао многа задовољства која, верујем, обузимају и добронамерног читаоца, тим пре што се ова књига не може окончати. Најзад, писао сам Књигу промена настојећи да прецима одужим бар део општег дуга.

Књига промена је документ о пролазности, о памћењу. И као што готово све у животу има више почетака, тако се и Књига промена на свакој од 470 страница занавља. За почетак Књиге промена може се узети уторак 29. маја 1453. када се деспот тугујући због пада Цариграда затворио у одаје, туговао и гладовао.

Час почетка је и 24. децембар што ће рећи Бадње вече очајничке 1456. у којој умре преславни деспот Ђурађ Бранковић и смрачи се деспотовина. Почетак је и васкрсни понедељак 1892. када се није обистинила заблуда артиљеријског поднаредника Илије Константиновића да ће оживети ако га војник Василије Радуловић ритуално принесе на жртву да би нашли деспотово небројено благо. Или је Књига започета документима о 1888. када су Смедеревци на Великој пијаци довршили две маркантне грађевине - суд и цркву, за дељење земаљске и небеске правде. Много је датума у десетовековној историји Смедерева којим је почела или могла да почне Књига промена.

Књига промена почиње и на самом крају 19. столећа, првим разгледницама Смедерева, у издању Велимира Валожића, књижара, а завршава у времену када је 20. век, као на теразијама, док језичак, неодлучан, подрхтава, на половини.

Садржај Књиге промена објашњен је кратко, једноставно и тачно у поднаслову: романсирана илустрована прошлост Смедерева. Романсирана је зато што се нисам ослањао само на досадну фактографију већ сам обимну грађу оденуо у романсијерско рухо. Књигу чине 32. романсирана поглавља, сложена као руске матушке: свако поглавље у себи носи још најмање 32 приче о прецима, њиховим бригама, невољама, навикама и, наглашавам, гдегод се могло, исписао сам исцрпне родослове.

Сигуран сам да, на почетку новог века, има лепоте, дражи и узбуђења, осврнути се, распршити маглу и угледати прошлост ма шта то значило. Између првих документа у овој књизи и одстојања на коме је читалац, распрострело се више од стотину година.

Књига промена има више изворишта. Један су свакако разгледнице Смедерева претежно штампане половином 19. века. Неке су веома ретке, друге толико драгоцене да су први пут објављене у Књизи промена. Путовале су диљем света, посебно Европом, да би се на концу нашле између корица Књиге промена. Укоричени су текстови са тих разгледница, пратио сам судбине оних који су разгледнице слали и оних који су их примали. Ослањао сам се на документа из архива и приватних оставштина. Претражио сам бројне збирке разгледница Смедерева домаћих и страних колекционара, музеја, библиотека, архива.

Уверен сам да нема разлога да се иједна књига о Смедереву више бави временом који сам истражио до филигранских детаља. Све што је о томе имало да се каже - рекао сам. Утрошио сам у истраживање и писање Књиге промена више него за све остале књиге заједно: 22 године! Сада сам толико година млађи.

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања