Житије

Време, чињенице

 ИЛОСАВ Славко Пешић рођен 9. октобра 1943. у Нишу. Српски научник и проналазач Никола Тесла умро у Њујорку. Јозеф Менгеле постављен за начелника медицинске службе у концлогору Аушвиц.

1946. – Умире отац 9. маја. У Паризу почела продаја бикинија. Јапански цар Хирохито објавио да није Бог. Погубљен румунски генерал Јон Антонеску који је 1940. присилио краља Карола Другог да абдицира, прогласио се вођом и завео диктатуру подредивши Румунију нацистичкој Немачкој.

 

1950. – Пошто мајка не може да одсуствује с посла одлази сам у Основну школу и, упркос неверици окупљених просветара, даје тачне и исцрпне податке о себи. Бива уписан у први разред.

Умро амерички писац Едгар Рајс Бароуз, аутор серије пустоловних романа о Тарзану. Из имућне породице Бароуз је дуго трагао за животним позивом. У 35. се одлучио за писање мада није имао појма о граматици.

1953. - Објављује први текст у Пиониру. Умро у Њујорку амерички писац Јуџин Гледстон О'Нил, творац модерне америчке драме и први амерички добитник Нобелове награде за књижевност.

1963. – На шалтеру београдског Правног факултета не прихватају документа за упис попуњена латиницом. Револтиран одлази у Загреб, на Војну академију.

На степеништу Линколновог меморијалног центра борац за људска права Мартин Лутер Кинг одржао пред 250.000 учесника протестног Марша слободе говор I Have a Dream. Умрла француска певачица Едит Пјаф, звезда кабареа и француске шансоне, најпопуларнија певачица педесетих година 20. века.

1965. – Напушта академију. У Београду уписује философију,  наредне године и теологију.

Умро енглески писац америчког порекла Томас Стернс Елиот, један од најпознатијих европских песника 20. столећа. Носилац 16 почасних доктората.

1968. – Новине преплављује фотографије снимљене пред полицијским кордоном на студентским демонстрацијама код новобеоградског подвожњака. Пешић је у првом реду демонстраната.  Полиција по факултетима систематично прикупља податке о демонстрантима. Прекида студије. Повлачи се.

Убијен Мартин Лутер Кинг у америчкој савезној држави Тенеси. Лутер је борбу за равноправност црнаца у САД започео 1955. у Монтгомерију, у Алабами, када је црна кројачица Роса Барекс ухапшена зато што у аутобусу није уступила место белој путници.

1969. – Зоран Глушчевић објављује антологију песама инспирисаних фрескама У време несигурно у коју је уврстио и Пешићеву песму Симонида.

Нигеријски авиони бомбардовали сеоску тржницу у побуњеној Бијафри. Погинуло више од 200 људи.

1971. – Наставља студије. Шанкеру у Клубу студената Филолошког факултета оставља рукопис прича да га, према договору са издавачем, преда уреднику едиције.  Рукопис се у шанку изгубио, без копије у сиромашном времену.

У Београду излази антологија Богдана А. Поповића Поезија и традиција у којој су и две Пешићеве песме. У Сарајеву Стојан Степановић објављује критички избор Млада српска поезија у који је уврстио и Пешићеве стихове.

Представници 63 земље потписали споразум о забрани складиштења нуклеарног оружја на дну мора и океана.

1972. - Објављује, у Београду Књигу постања, збирку песама утиснуту у луксузни картон, без боје чак и на корицама, екстравагантно, библиофилско издање по опреми, у тиражу бестселера, у целофану (још није било машина за пластифицирање), без повеза да би читалац могао песме да ређа по свом нахођењу. Поговор Предрага Драгића Кијука штампан као на Мебијусовој траци.

Уследио је број култне књижевне ревије Видици (формат 40 x 57цм, као Die Zeit). Графички уредник Ненад Чонкић ставио је у стубац пет Пешићевих песама из циклуса Улични фотограф, остали део странице - празан!

Умро амерички писац Езра Паунд, чија је поетика експерименталне лирике снажно утицала на модерно песништво 20. века.

1977. – Песник Јован Зивлак у Пантологији објављеној у Новом Саду пародира антологију  Богдана А. Поповића и  Пешићеву песму Уснули монах.

У судару боинга 747, холандске компаније КЛМ и  америчке Пан-Ам, на писти аеродрома Тенерифе на Канарским острвима погинула 583 од 644 путника и члана посаде.

1978. – Штампа у Новом Саду у 3.000 примерака поему Хелена спава с мишицом под главом с уникатним илустрацијама сликара Миће Узелца.

Терористичка организација Црвене бригаде саопштила 5. маја да је убила бившег премијера Италије Алда Мора, отетог у марту те године.

1979. – Код београдског издавача Слово љубве штампа збирку кратких прича Човек против себе. Перо Зубац објављује у Београду антологију песама о љубави Златни стихови у коју уноси 80 поема. У антологију уврстио осам Пешићевих песама.

У Пакистану погубљен бивши председник владе Зулфикар Али Буто, збачен с власти војним ударом 1977.

1980. – Редакција часописа Браничево у Пожаревцу одлучила да Пешићеве песме послате часопису објави у књизи насловљеној Мали знаци неверства. То дознаје после неколико месеци у телефонском разговору, пред излазак књиге.

Новинари и фоторепортери 128 дана у Клиничком центру у Љубљани чекају смрт Ј.Б.Т. На сахрану је допутовало 209 делегација из 127 држава.

1981. -  Једног мајског дана, с почетка месеца, зарања у мноштво периодике која је дуже од по године објављивала наручене песме о Ј.Б.Т. Од тих песама прави избор и објављује у књизи Кад те заболи душа. За непуна два месеца продато 45.000 примерака.

Новинарка Вашингтон поста Џенет Кук добила Пулицерову награду за причу о осмогодишњем наркоману. Два дана касније Кук је вратила награду, признавши да је причу измислила.

1982. – Објављује роман Женик према коме ће написати монодраму Мек ко душа. У часопису Синтеза критичар Милутин Срећковић штампа песнички избор Нека иста земља. Уврстио је осам Пешићевих песама.

Британска краљица Елизабета прокламовала канадски устав на основу којег су прекинуте последње колонијалне везе Канаде са Британијом.

1983. – Објављује лирске записе Тамни вилајет. Умро др Барни Кларк, први човек који  је с вештачким срцем живео 112 дана.

1984. – У издању Графоса излази Пешићева збирка Вечерња благост. Деловала је као прекретница у поетици, али већ наредном збирком песник се вратио сетном, меланхоличном звуку.

1986. – Објављује у Титограду песничку збирку Мефистов вез, у Смедереву лирске записе С љубечитим штовањем на које ће се после две деценије ослањати Књига промена, обимна романсирана историја некадашње српске престонице.

Пијаниста Владимир Хоровиц, који је напустио Русију 1925, одржао је после 61. године први концерт у СССР.

1987. – Објављује у Сарајеву књигу песама Мирна кућа, у Никшићу збирку стихова за децу Мачје, мишје и друге. Да је књига за децу објављена дознаје наредне године од познаника из Загреба. Позива издавача који потврђује да је збирка објављена, а да није обавештен јер се није интересовао!

Умро у Њупорту амерички филмски режисер Џон Хјустон. Хјустон се у младости бавио боксом, сликарством, писањем и новинарством док није открио филм и 40 их снимио уврстивши се међу најбоље синеасте 20. века.

1988. - Лабораторијско испитивање је показало да је Торински покров, у којем је према веровању хришћана сахрањен Исус Христос, лажан и да потиче из Средњег века.

1989. – Интензивно објављује еротске приче  у ревијама Еротика и Еротика приче (Загреб), Vroči kaj (Марибор), Sexpress и Пан еротика (Нови Сад), Еротски додир, Страст плус и Страст (Београд) и пише кратке секси приче за говорне аутомате. Преводи приче Вуди Алена, Карен Бликсен, Маргарет Етвуд, Џ. Д. Селинџера, мноштво словеначких песника и прозаиста.

Превео књигу Светлане Макарович Одбројавања (Izštevanja), Ервина Фрица Пролазност (Minevanja), Алојза Ихана Сребрњак (Srebrnik), Алојза Градника Песме (Песми), Тона Кунтнера Моја кућа (Моја hiša),  драму Емила Филипчича Заточеници слободе (Ujetniki svobode), с руског песничку збирку Татјане Михаиловне Глушкове Без растанка (Разлуки нъет) и немачког Маруше Кресе Вајднер Јуче, данас, сутра (Gestern, Heute, Morgen).

Милорад Р. Блечић у Антологији југословенског песништва о биљкама уноси Пешићеву песму Јабука. Ратко Поповић у Приштини штампа књигу Страшни суд бирајући песме о Грачаници. Пешић је заступљен песмом Симонида.

Умро Данило Киш,  писац чије је дело значајно допринело афирмацији српске књижевности у свету.

1990. – Излази збирка песама Смрт је ловац самотан. Сомборски часопис Домети објављује Пешићев избор и превод савремених словеначких прозаиста Берба небеског винограда.

Стеван Радовановић и Душан Батиница у Земуну објављују књигу Српски манастири и поетска реч. У избору је Пешићева песма Симонида.

Умро Леонард Бернстајн, амерички пијанист, диригент и композитор. Дириговао је готово свим великим америчким оркестрима. Од 1958. до 1969. водио је Њујоршку филхармонију.

Чехословачка комунистичка партија искључила из чланства бившег председника државе Густава Хусака, бившег премијера Љубомира Штроугала и још 20 високих функционера који су дошли на власт после совјетске интервенције у Чехословачкој 1968.

1991 - Совјетски парламент суспендовао Комунистичку партију и замрзао јој банковне рачуне оптужујући је за умешаност у покушај државног удара.

1994. - У Југославији раст цена достигао 315.563.558 одсто. Цене у просеку расле 62 одсто на дан.

1999. – У Подгорици излази Антологија кратке приче у којој је Пешић заступљен причом  Једнодневно име.

2002. – У палиндромској години ставио последњу тачку на роман Шака мрака.

Француска се преласком на евро опростила од франка који је 641. годину био национална валута.

2003. - Београдскa кућа Paideia објављује Пешићев критички избор и превод с коментарима Моцартових епистола женама Писма осамљеника. Ревија за мушкарце Playboy превод прогласила маестралним, Писма осамљеника књигом месеца.

Светска здравствена организација саопштила да је Карло Урбани, лекар који је први идентификовао озбиљни акутни респираторни синдром (SARS) умро од те болести.

2004. – Неочекивано добија понуду  да сачини избор својих песама. Месец дана касније штампан је избор У дом за старе стигао је комунизам.

Јапански суд донео је пресуду којом је наложено влади и једној јапанској фирми да исплате одштету од 88 милиона јена групи Кинеза који су били приморани да раде у Јапану током Другог светског рата.

2005.– Раша Перић објавио избор Небесница, српски песници о светитељима. У књизи је Пешићева песма Јован Претеча.

При повратку с ускршњег богослужења десет верника погинуло, 69 повређено у судару два аутобуса у месту Хлабиса, у Јужној Африци.

2006. - Умро у 82. години Урбано Ладзаро, Италијан који је 26. априла 1945. идентификовао и ухапсио фашистичког диктатора Бенита Мусолинија. Дуче и његова љубавница Клара Петачи стрељани су два дана касније.

2007. - Почетком године објављује Књигу промена, обимну романсирану илустровану историју Смедерева. Изненада, почетком јесени, добија две седмице да преда рукопис збирке песама за двојезично издање. Затвара се у кућу и при крају датог рока предаје рукопис Мастило је горко / Ink is Bitter.

Преминуо бивши градоначелник Јерусалима Теодор Колек, који се залагао за коегзистенцију Јевреја и Палестинаца. Непрекидно је 28 година био градоначелник Јерусалима.

2008. – Раша Перић објављује Јато, избор из српског песништва о птицама. У књигу уноси две Пешићеве песме.

Белгијски књижевник Хуго Клаус (Hugo Maurice Julien Claus) умро  у Анверсу у 79. години. Клаус је написао око 200 дела, а најпознатија књига је Туга Белгије из 1983, у којој критикује буржоазију и хипокризију цркве у родној Фландрији.

2010. Завршио и издавачу предао рукопис романа Шака мрака.

Умрла најхрабрија песникиња ex–Yu Весна Парун.

2011. – Почетком године излази из штампе у издању Хеликса роман Шака мрака. Предраг Драгић Кијук предвиђа роману огроман успех,  што се није догодило.

Најстарији син последњег владара Хабзбуршке монархије која је владала 640 година, Ото фон Хабзбург, умро је у  99. години на југу Немачке, где је био протеран са породицом после Првог светског рада и пада Аустроугарског царства. После збацивања монархије Ото фон Хабзбург није се никада формално одрекао права на трон, мада се касније у животу залагао за парламентарну демократију. Био је познат и као поборник уједињавања Европе. Утицај је искористио да што више удаљи нацисте од анектиране Аустрије пре Другог светског рата, док се после рата залагао за уклањање гвоздене завесе. У Европском парламенту био је посланик баварске Хришћанско-социјалне уније. Такође је био председник Паневропске лиге од 1979.  до 1999. После пада Берлинског зида, Ото фон Хабзбург је место у Европском парламенту користио за промовисање идеје ширења Европске заједнице на бивше земље источног блока.

2011. –Поводом пола века књижевног рада објавио Исаију, ауторско, џепно издање романа, у тврдом повезу и пуном колору, на луксузном папиру, са страницама пресвученим 24 каратним златом и 40 фотографија претежно брачног пара Броз, чије су везе са породицом, која је стожер књиге, моделирале њен живот и усуд. Највећи број тих фотографија први пут је објављивањем у Исаији ушао у јавност Србије.

Чувени бечки власник кафеа Леополд Хавелка умро је у 100. години.  У граду са 1.900 кафеа, Леополд Хавелка био је икона, неодвојиви део Кафеа Хавелка колико и његови столови, изгорели од цигарета, са мермерним плочама излизаним лактовима посетилаца. Хавелка је служио туристе, богате и славне исто као и сиромашне Бечлије који немају ништа, а долазили су код њега на чашу воде и да побегну од хладноће у бомбардовању порушеног града. Кафе Хавелка никад није био луксузан, а постао је ексклузиван по потреби гостију, славних и незнаних, да у њему седе. Док су скупоцена реновирања одузимала душу другим кафеима, Хавелкин кафе је добијао на шарму сваким слојем патине више од 70 година. Током деценија постао је место где се састају бечки богати и славни, а онда незаобилазно место за мноштво туриста који долазе у аустријску престоницу. У тај кафе свраћао је Енди Ворхол на кафу, свраћали су принчеви, сиромаси, драматурзи, песници и хиљаде других за које је посета Бечу била незамислива без свраћања у Кафе Хавелка где им је топли напитак служио човечуљак с лептир машном и пријатељским осмехом.

2012. – Предраг Драгић Кијук, есејиста, естета, филозоф, преминуо је од можданог удара у 67. Кијук је био интелектуалац изузетне унутрашње снаге кога је Интернационални биографски центар (St.Thomas Place, England) 2010. године прогласио за једног од 100 истакнутих слободних мислилаца у свету, аутор је 20 капиталних књига. Био је уредник часописа Serbian Literary Magazine и главни и одговорни уредник Књижевних новина. Кијукове књиге преведене су на 10 великих језика, а посебан допринос националној култури дало је  лексикографско дело Catena mundi I-II, особена духовна енциклопедија српског народа.

Инспирисан Кијуковом књигом Mediaeval and Renaissance Serbian Poetry, најпопуларнији британски композитор класичне музике сер Џон Тавенер, компоновао је дело Посланица љубави, а такође је користио Кијукову књигу и за монументално дело Покров храма чије извођење траје седам сати.

Биобиблиографија преузета из романа Шака мрака.

 

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања