Човек против себе

препоруке

одломак

продато

Никада нисам журио с објављивањем, али понекад се није могло дуго чекати. Више година кљига кратких прича Човек против себе, дреждала је код великог издавача. Уредник је разумео да губим стрпљење и саветовао да се стрпим и не повлачим рукопис, што бих и послушао да сам био уверен у физичку бесмртност.

Подразумева се кад писац рукопис однесе издавачу да га сматра завршеним. Ставио је тачку. И сам тако чиним: одвојим се од рукописа када мислим да је рад на њему окончан.

Књига Човек против себе, штампана 1979. вероватно још не би била објављена да ― улоге су се промениле ― издавач није бивао нестрпљив. Рекао је дословно: ако још једном повучеш рукопис од њега ништа неће остати. Да, стално сам избацивао, прецртавао. Вероватно сам претерао, али је уреднику, Раду Војводићу, знаном по изузетној стрпљивости, попустило трпило: одлучио је, књига иде лектору.

Пренеразио сам се: устајем обневидео усред ноћи да бих померио запету и сад ми уредник намеће лектора. Војводић, да би уштедео време, набројао ми је неколико великих писаца који су објављивали у Слову љубве и сви су преживели лектуру. Опирао сам се док није пресекао: или рукопис код лектора или га повуци. Код тако галантног избора лако се човек определи. Поставио сам услов да лектор интервенције, ако их буде — у шта нисам веровао — упише графитном оловком.

Рекао сам лектору да ћу пристати на све исправке; ако ме убеди у њихову оправданост. На књизи од непуних сто страница одмеравали смо снаге, аргументе, примере, варијације, правописе, наводили језичке недоумице, до касног поподнева.

На концу, прошле су две измене: једна лекторова, једна моја.

Када је књига одштампана, на путу кући, у аутобусу, прелиставао сам примерак. Било је то, подсећам, 1979: и данас се жедерем што сам попустио.

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања