Хелена спава с мишицом под главом

препоруке

одломак

продато

Прву књигу није претешко објавити, муке настају код друге. Шест година чекао сам (потпуно смирен) на појаву збирке Хелена спава с мишицом под главом, нипошто због тога што издавачи нису имали слуха, но што ја нисам био спреман.

Када сам стекао јасну представу какву књигу хоћу — брзо сам је написао. Глачање је трајало дуже од писања; пре него што сам збирку укоричио, више пута сам је, вазда нешто мењајући (пиши, бриши, враћај обрисано, поново бриши, гужвај, цепај) објавио у часописима. Наишла је на изврстан пријем код прве бреше: читалаца књижевних часописа.

Бошко Ивков се постарао да књига буде лепа споља као изнутра. Имали смо излуђујуће успорену комуникацију: био је затрпан пословима до мере да сам помишљао да од објављивања неће бити ништа. Нисам довољно добро знао Бошка.

Књигу сам видео, већ изгарајући од нестрпљења и не верујући да је објављена, тек на Сајму књига. Била је најлепша на штанду издавача и док сам стигао избирљиви и куражни читаоци тихо су однели неколико примерака. Бољу критику нисам могао да очекујем.

Бошко Ивков је нашао одличног сликара, Мићу Узелца, који је илустровао сваку песму. У време када су и песници средње генерације збирке објављивали у симболичних стотину копија, Хелена је изашла у невероватних 3.000 примерака.

Неколико година потом упознао сам сликара Мићу Узелца. Поклонио ми је чудом сачувана три цртежа рађена за Хелену. Касније је Младенка Ђурић, према стиховима из Хелене радила графике у симболичном тиражу. Ауторске отиске тих графика уметница ми је посветила и то су, разумљиво, драгуљи моје не баш скромне колекције.

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања