Kад те заболи душа

препоруке

одломак

продато

Пратио сам, колико се могло, шта се збива на тржишту и изгледало је да су писци све што је могло да се измисли, каже, напише, опева о Титу већ учинили. Прилично сам каснио и требало је надокнадити ненадокнадиво: време.

Изнова сам се, наједном, сетио тих наручених песама и одлучио да их, од првих наруџби из јануара, када је објављено да је маршал болестан па до смрти првих дана маја, брзо скупим, ишчитам, одаберем, напишем предговор у коме ћу изложити мотиве, естетику, критерије, идеју и понудим издавачу.

Истог часа склопио сам столицу у којој сам се сунчао и отишао на имање које је, Брозовом далекосежном политиком, са неколико стотина спало на два хектара, а коју годину по његовој смрти, упркос свег мог опирања, остатак је на брзину национализован, испарцелисан и, наравно, продат.

Отишао сам до виноградарске кућице. У њој сам, поред неких ситница за одржавање винограда, држао и буре за справљање чорбе од плавог камена. До сезоне прскања у њему су до врха биле сложене новине с удворичким песмама о маршалу, јуначкоме сину свих народа и народности.

Неколико сати опкрајао сам песме о Титу из новина. Било је много шкарта, писци су се утркивали. Неколико дана избор сам требио од ситнежи.

До краја маја књига Кад те заболи душа штампана је два пута у тиражу од 45.000 примерака. Извор, близак Централном комитету, рекао ми је да је ЦК моју књигу прогласио најбољом од свега што је икад објављено o Јосипу Брозу Титу. Не знам шта је под тим мишљено.

 

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања