Kњига постања

препоруке

одломак

продато

Књига постања објављена је у последњи час: пошто је Богдан А. Поповић у Савременику објавио антологију о песничкој традицији и спустио завесу на религијске мотиве као поетски зденац.

Живо ме је занимао тај свет иза манастирских зидова и тишине и религијске мотиве, традицију, каноне, фреске нисам прихватио из маниристичких побуда.

Разлоге нисам објашњавао на књижевним сусретима и скуповима, ни критици, ни публици. Нека свако мисли и тумачи како му драго.

Никако нисам био задовољан постигнутим ― сем у неколико песама ― па сам једнако одлагао излазак књиге. Тако нисам касније, попут многих, прећуткивао прву књигу.

Имао сам среће да је Богдан А. Поповић, мада и даље без штампане збирке — што је и данас улазница у антологије — фокусирао моје песме, уврстио их у антологију и критички одмеравао. Богдан ме је уврстио у антологију, говорио сам себи у неверици, мада сам пре тога већ окусио сласт уласка у антологију Зорана Глушчевића У време несигурно. Схватио сам да више нема шта да се чека. Тако сам изласком Књиге постања означен песником чији се традиционалистички пев последњи чуо.

Моја прва збирка, Књига постања, била је и прво домаће ауторско дело које је објавио ИЦС.

Имао сам још једном среће: чудесни графичар Ненад Чонкић, човек од првокласних идеја, пажљиво је — три године пре него што ће се Бил Гејтс и Пол Ален увући у гаражу — саслушао моје жеље о изгледу књиге и направио што нико није: штампали смо Књигу постања без боје!

Имам још неколико примерака јединственог издања Књиге постања. Пошаљите поруку.

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања