Mачје, мишје и друге


препоруке

одломак

продато

Збиља: дешавају се чуда, или, бар, необичне ствари. Не знам за друге, мени свакако. Телефонирао сам једне мартовске вечери познаници, у иноземство. Рекла је да је чудно што сам се јавио управо када је помислила на мене пошто јој је отац казао да ме нешто помињу на телевизији.

Није знала о чему је реч, осим да је реч о прилогу црногорске телевизије о Никшићу. Нисам знао зашто ме помињу, знатижељан позвао сам колегу из тог града да се распитам. Одговор је био лаконски: објавили смо ти књигу. Коју, када!?! Одговорио је истим редом: за децу, пред Сајам. Рекао ми је и наслов, потпуно непознат.

Говорио је као да је природно да неко тамо објави књигу, не обавести аутора ни пола године по изласку, изложи је на Сајму (на којем, узгред помињем, нисам био јер ме замара), нити му пошаље уговор, нити га помиње... Наравно да сам питао зашто ме нису обавестили, а одговор је поново стигао, за саговорника, потпуно смирен, и њему изгледа логичан: нисам се интересовао.

Интересовао бих се још како да сам знао шта спремају. Моја књига песама за децу имала је наслов Сто мишева и мачак сиротан, а објављена је као Мачје, мишје и друге. Да сам био на Сајму књига и видео тај наслов не бих знао да сам га потписао. Зашли смо у трећу деценију од тог разговора; да нисам позвао познаницу...

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања