Мали знаци неверства

препоруке

одломак

продато

Обимнији рукопис песама Мали знаци неверства послао сам часопису Браничево почетком 1980. Сачекао сам два броја — без мојих песама — да бих позвао редакцију. Нисам навикао дуго да стојим у реду.

Можда је рукопис залутао, дешава се. Показало се да у редакцији часописа планирају да штампају дивот едицију намерни да конкуришу за дизајнерску награду. У едицију су уврстили и мој рукопис Мали знаци неверства.

Наравно, нису се сетили да ме раније обавесте о намерама; могао сам да имам уговор са другим издавачем, али сам мислио да песме нису још довољно исполитиране да би биле добре за књигу па се нисам оптерећивао издавачима. Ипак, у Браничеву су знали да ће им план глатко проћи јер им је познато шта мислим о опреми књига.

Едиција од 14 књига штампана је на време за Сајам. Није награђена. Верујем да су у Браничеву уложили све што су имали у ту едицију, али то је премало за амбиције да се, поред великог капитала конкурената, попну на позорницу и приме награду за графичко обликовање.

Уверен сам да људи из провинције могу да се боре за дизајнерске награде само ако одиста имају раскошан дар, свеже идеје, фанатично се посвете дизајну, прате светске токове, да би, на домаћем тржишту били испред других, напорно раде и кућа која их ангажује знајући да улагањем у дизајн ради за будућност. Људи данас графички и технички тако штампају књиге да се обезнаните од лепоте.

Лично, тешко сам поднео графичко решење збирке Мали знаци неверства.

 

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања