Огледи

Орфеј 2017

                                                                                                                               

 

награда Орфеј 2017

На тргу препозна ме Исус

На тргу препозна ме Исус; мршав, скроман.
Леп. Налик пркосу у момe врту: пренежан!
Благ. У смешку туга. На образу суза. Расејан.
С тетовираним венцем на челу -  неизбежан

отисак мука - тек круна је владара свега. Рави -
у ухо топли сасух му дах - свети Августин
тврди да мишљење је вера у постојање. Стави
ми руку на главу, благослови, да памтим: Син

преда мном стаја. Из сваке ране крв.
Боже мој, тако си тужан, озледе ме твоје пеку!
Вера је твоја јака, а светом влада жудње црв,

ђавољи накот, филистри, лихвари, фарисеји, олош бесни.
Апостоли издадоше, пустише веру, бесловесни -
дођох, нека ме изнова распну, нека секу!

***        

Захваљујући разумевању и предусретљивости председника жирја за награду Орфеј, магистру Татјани Лазаревић Милошевић добио сам образложење жирија. Текст образложења преносим интегрално и благодарно.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ СМЕДЕРЕВСКИ ОРФЕЈ ЗА 2017. Г.

 На овогодишњем конкурсу за награду Смедеревски Орфеј учествовало је 12 аутора, са 22 песме. На први поглед, невeлик број песама, а опет сасвим довољан да смедеревски песници покажу да се у нашем старом граду, о којем се много певало и у којем се много певало, негује и богати разноврстан и аутентичан лирски израз. Аутори суверено владају везаним и слободним стихом, налазећи прикладну форму за своје стваралачке интенције и идеје; надахнуто изналазе песничку грађу и неуморно трагају за новим темама и мотивима или новим угловима посматрања који већ виђеном удахњују нови живот. Има песама које једнозначно можемо сврстати у љубавне, родољубиве, дескриптивне или социјалне, али преовлађују оне које, у духу модерне поезије, измичу (школским) класификацијама. Тако рана младалачка љубав буде тек повод за смело, неконвенционално иронично промишљање света; елегично сећање на умрлог оца води дубљем разумевању комплексних и тешко изрецивих животних ритмова; историјски мотиви основа су за постављање тешких моралних питања; дискретно назначени социјални проблеми у веристичкој слици воде ка запитаности над смислом живота.

По мишљењу жирија у саставу: Татјана Лазаревић Милошевић, Радивоје Рале Дамјановић и Мирослава Мира Цветковић, уметничком вредношћу издвојиле су се песме Док чека (шифра „Тврђава), Деспотова тужбалица (шифра „Луча“), Казна за Тиресију (шифра „Метаноја“) и На тргу препозна ме Исус (шифра „Ар-Ар-Рат“).

Жири је једногласно одлучио да награду Смедеревски Орфеј за 2017. годину добије песма 

НА ТРГУ ПРЕПОЗНА МЕ ИСУС

аутора МИЛОСАВА СЛАВКА ПЕШИЋА.

Песма Милосава Славка Пешића На тргу препозна ме Исус изведена је у савршеној сонетној форми, версификацијски беспрекорно, са оригиналним и богатим римама и мајсторски хармонизованим мелодијом, ритмом и реторско-драмским набојем. Топос другог доласка Исуса међу људе развија се најпре кроз портрет Исуса, а затим кроз дијалог Исуса и лирског субјекта. Епифанијски тренутак контекстуализује се на тргу ― простору који је место живих сусретања, трговине, жариште урбаног духа, али и место отуђења, где до изражаја долази усамљеност појединца, али и гомиле, у којој појединац губи самосвојност и уникатни идентитет. Знаковито је препознавање богочовека и човека; већ та ситуација, наглашена насловом и поновљена у првом стиху, покреће низ питања која снажно подстичу и читаочев интелект и естетичко чуло. Вера у хуманистичке и етичке идеале оличене у фигури Исуса основ је веровања у повезаност људског и божанског: људског као жељеног огледала божанског, а божанског као врховне инстанце према којој човек ваља да „светли свој сагледа лик“. Други основ вере у Исусову етичку утопију јесте мишљење, које је „вера у постојање“. Градацијски, трећи основ и потврда верности учењу Сина јесте саосећање са његовом „на образу сузом“ и крвљу „из сваке ране“ ― које пак омогућује поистовећивање са тугом, патњом, страдањем онога који се жртвовао за човечанство. Но, сам Исус у поенти сонета види свет у негативном осветљењу, као слику изневеравања властитог учења, као његово тамно наличје и издају основних начела и високих захтева постављених пред човека (најпре у Беседи на Гори): то је свет у којем су победили зло и анимални нагони, а следбеници подлегли похлепи и духовној празнини. Завршни стих сонета, Исусове речи: „Дођох, нека ме изнова распну, нека секу!“, изазов је свету и човечанству, који се може тумачити као (нова) Исусова побуна, али и као израз немоћног гнева и резигнације. Тако се песма На тргу препозна ме Исус отвара према различитим интерпретативним могућностима ― што је несумњиво одлика остварења са високим уметничким дометима и истовремено додаје нову семантичку и естетичку димензију фигури Исуса и топосу његовог повратка међу нас ― што је подухват који несумњиво није лако остварити.

 

Татјана Лазаревић Милошевић, председник

_______________________________________________________

Радивоје Рале Дамјановић, члан

_______________________________________________________

Мирослава Мира Цветковић, члан

_______________________________________________________

 

Од цртача слова до сликарске славе

ОЧЕТКОМ јула 1855. године родио се у Цавтату, Влахо Фађиони, најзначајнији хрватски сликар с краја 19.  и почетка 20. века. Али, до тог  епитета Влахо Фађиони, син сиромашног цревара, пореклом Италијана и мајке Хрватице Марије Перић, упркос рано показаном дару, прешао је дуг, тегобан пут. Случај и упорност спречили су да дар пропадне. 

Комплетан текст: Од цртача слова до сликарске славе

Ниједна не оставља мужјака као што сам ја

ЕРАДО  стављам у наслов реченицу коју је, увређеног ега, затечен, пренеражен, самољубиви Пабло Пикасо гневно добацио сликарки и од тог часа бившој љубавници Франсоаз Жило (Пикасо је, када су се упознали, имао 62, Франсоаз 20. Упознали су се када је отворила прву изложбу слика; раскид је стигао десет година касније). Ипак, та реченица говори о Пикасу више но све књиге и расправе биографа и историчара уметности, па и психијатара о карактеру и сујети  привидно самоувереног, реално рањивог Шпанца. Пабло Пикасо (Pablo Picasso)  шпански уметник, одмицао је далеко испред времена. У осамдесетој години сликао је енергијом младића.

Комплетан текст: Ниједна не оставља мужјака као што сам ја

Скаска о српској краљици и сељаку

РИСТИНА Петровић Луњевица: Права истина о животу краљице Драге, Народна библиотека Смедерево, 2013. Рукопис  прво објављен у лондонском часопису Fortnightly review, 1906, странице 1065–1074. Са енглеског превео 14. јула 1943. Милан Јовановић Стоимировић. Приказивач прочитао после 70 година, на други дан грегоријанског Божића 2013. За штампу приредили Снежана Цветковић & Драган Мрдаковић.
Војислав Војин Достанић: Други део мог века, Самиздат, Београд, 1993. Приредио Иван Достанић

Комплетан текст: Скаска о српској краљици и сељаку

Хлеб, руже, заборав

ЕНЕ ако нису страдале у протестима (укључујући накнадна прогањања), у револуцијама или ратовима (Марија Антоанета, Јованка Орлеанка, Милунка Савић,  Драгана Милојевић Срдић) покретале су их. То је чињеница о којој се недовољно поклања пажња тим пре што су мушки навикли да заслуге увек припишу себи, а неуспехе жени. Да је другачије не би новине јуриле за вестима типа Прва жена... пилот,  ... у историји Владе Саудијске Арабије, ... за воланом дампера, ... председник у историји југа Србије... на Монт Евересту, ... председник Јужне Кореје, ... нинџа ратник, ...свештеник, ...бискуп.

Жене запослене у индустрији одеће и текстила протестовале су 8. марта 1857. у Њујорку због лоших услова рада и ниских зарада.

Комплетан текст: Хлеб, руже, заборав

Ноје, несрећни градитељ

Покаја се Господ што је створио човека на земљи, и би
му жао у срцу. И рече Господ: хоћу да истребим са
земље људе, које сам створио, од човека до стоке и до
ситне животиње и до птица небеских јер се кајем што
сам их створио.

1. Мој. 6, 6 7; 4. Мој. 23,10

О првог потопа Ноје поживе шест  стотина година. Спасао се праведношћу. Не без лукавства, јер без тога ништа не бива. Ни добро, ни зло, потоње поготову. После потопа поживе још триста и педесет година, сведочи Мојсије у Петокњижју. Не сећам се да ли живот после потопа бје праведноме Ноју награда или казна за послушност. Но, време учини да се све изједначи; да се награда од казне не раздваја.          

Са синовима Симом, Ханом и Јафетом, да се збуде Свето писмо, Ноје није био срећан, мада се за дуга живота човек свикне да живи у миру са судбином. Чему муке, зној и јед када се ништа не може променити: све је у рукама Онога.

Комплетан текст: Ноје, несрећни градитељ

Прилог историји хришћанства

ЊИГА Зорана М. Јовановића Смедеревска жупа Рођења Св. Ивана (Јована) Крститеља на глобалној карти света у макро плану тек је пиксел, али у микро окружењу је громада, битна за разумевање напора конфесија за континуираним присуством. Отуд, готово од једнобожачких религија, не престаје борба за превласт коју дипломатски воде конфесије.

Комплетан текст: Прилог историји хришћанства

Наполеон, цар и император острвца Елба

АРИЦА Жозефина Бонапарте, после крунисања, окарактерисала је Наполеона речима: Не знам да ли верује у Бога, али зна како да га користи.

Наполеон Први Бонапарта, Ајачо, 15. август 1769 — Лонгвуд Света Јелена, 5. мај 1821, дипломирао је септембра 1785. на елитној Краљевској војној школи у Паризу (у једној години завршио је два разреда)  и у чину артиљеријског потпоручника преузео командовање војском са 16 година.

Био је генерал у Француској револуцији, први конзул Француске Републике, први цар (Француске и краљ Италије). Затим, још једном, али кратко - од 20. марта до 22. јуна 1815. Наполеон је једини који је себе крунисао за цара, потом и Жозефину за царицу. Уистину, Наполеон је тада увелико размишљао о разводу.

Комплетан текст: Наполеон, цар и император острвца Елба

Петао у кочини

АДА је студенткиња журналистике Жаклин ле Бувије упознала Џона Ф. Кенедија била је у емотивној вези са другим мушкарцем, што није сметало Џ.Ф.К. да флертује и придобије је. Када се  оженио младом, слађаном новинарком и постао председник САД, жестоко јој је узвратио због претходне љубави.

Комплетан текст: Петао у кочини

Модиљани, једини на свету

ЕСНИК (вечити шегрт, тврде руски критичари), књижевни пресудитељ, оснивач уметничких покрета и изама, фантаста, путник, пустолов и официр Николај Степанович Гумилев допутовао је 1910. у Париз, на медени месец, са супругом, поетесом Аном Ахматовом (1889-1966).

Руска поетеса, рођена у Одеси, почела је да пише у 11. години и ужаснула па и у очај бацила родитеље. Отац, Андреј Антонович Горенко, поморац, примитивац, подсмевао се кћеркиним стиховима и упозорио је да не срамоти породицу и презиме пишући декадентне стихове. Њена  мајка, Ина Еразмовна Стогова, тверска вила - потомак руског племства – није смела да се меша. Зато је једног дана покупила децу и отишла.

Да умири оца, мада је није било брига - Ана Андрејевна Горенко је од малих ногу била слободоумна, својеглава, поносна, бунтовна - уз име је додала прабабино татарско презиме. Ахматови су потомци Џингис Кана.

Комплетан текст: Модиљани, једини на свету

Софонисба је отворила крлетку

РВА жена сликар, коју знамо по имену, а да није владарка, владарева суложница, куртизана некога из владајуће клике, супруга политичког угледника или знаменитог философа, ванредно је талентована и нарцисоидна племкиња Софонисба Ангуисола (1535 -1625?).

Бележење њеног имена утолико је необичније што стидљиво школовање на уметничким школама почиње три века по Софонисбиној смрти. Софонисба Ангуисола најпознатија је жена сликар  италијанске касне ренесансе, брилијант у свакој историји уметности.

Уистину, Плиније Старији, у Опису природе помиње знамените жене у античкој Грчкој и у Риму. Било је, дабоме, монахиња које су илуминирале рукописе и живописале библијске теме, али оне су заветом пристале на безименост па их историја једва памти по световном, не и по мирском имену.

Комплетан текст: Софонисба је отворила крлетку

Наталија Цветковић, ни жива ни мртва

ИСМО Надежде Петровић мајци из 1889, према наводу Катарине Амброзић у монографији  о сликарки (објављена 1978) недвосмислено говори како се у патријархалној Србији гледало на школовање девојака, посебно оних које су се образовале у цивилизованом свету.Надежда поручује мајци: „Хоћу да сам сликар, а не жена, жена има доста...“  Сликарка Бета Вукановић устајала у цик зоре да би осликала фасаду сликарске школе,  е да би избегла коментаре пролазника, у окружењу које није могло да прихвати жену да јавно, у мушким панталонама, кречи зграду.  Хронологија почиње 1888: рођена је Наталија Цветковић у Смедереву, 4/17. јуна. Треће је дете у породици Косте и Милице Цветковић.

Комплетан текст: Наталија Цветковић, ни жива ни мртва

Пиши мало, пиши добро

ЛАДИСЛАВ Петковић Дис један од малобројних писаца, ако не и једини, чије је обимом мајушно дело (две збирке песама о личном трошку) у сиротињском животу тек нешто дужем од трајања воденог цвета,  доживело - после првих одбијања и жестоке критике Јована Скерлића - пуну пажњу,   тумачење и проучавање, па и неодмерене похвале.

Према истраживањима Милана Ранковића (Особености Дисове поезије,   Народна књига,  Београд, 1976)  појаву Утопљених душа, прве Дисове збирке, пропратило је шеснаест рецензија!

Комплетан текст: Пиши мало, пиши добро

У нас ништа није постојано

АВ Србин, као што пише на надгробној плочи у Смедереву, Димитрије Давидовић (Земун, 23. октобра 1789 — Смедерево, 6. априла 1838) био је српски политичар и дипломата, писац (заправо творац) устава, новинар, публициста, издавач, лични књажев лекар, саветник, секретар, читалац стране штампе, интендант, човек који је одвојио боје државне заставе, старао се о протоколу, осмислио грб династије Обреновића, и, будимо правични, умнији и значајнији за политику Србије од Вука Ст. Караџића који га је исмевао.

Зачетник српске штампе и новинства, коју држи  Србин, Димитрије Давидовић  покренуо је и девет година (1813 —1822)  издавао, од своје сиротиње, у Бечу,  Новине сербске (тако су се испрва звале).

Комплетан текст: У нас ништа није постојано

Повољно полован вампир

УМУНИ су од танке приче о Влад Чепешу Дракули, суровом владару који је противнике набијао на колац, накљукали златну коку. Та кока, природно, носи златна јаја. Највише данас зарађују туристичке агенције - српске покушавају да ствар надувају, као да већ није предимензионирана - непрестано подгревајући причу о најпознатијем наводном вампиру Европе.

Људи хоће за свој новац да буду безбедно застрашени. Од Београда до Сигошоаре, родног места грофа Дракуле, ваздушном линијом је 365 километара, аутобусом до 15 сати.

Комплетан текст: Повољно полован вампир

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања