Огледи

Петао у кочини

АДА је студенткиња журналистике Жаклин ле Бувије упознала Џона Ф. Кенедија била је у емотивној вези са другим мушкарцем, што није сметало Џ.Ф.К. да флертује и придобије је. Када се  оженио младом, слађаном новинарком и постао председник САД, жестоко јој је узвратио због претходне љубави.

У ствари, амерички председник уздигнут до легенде, није био мимо света. Дозиране информације одвојиле су га од тла. Био је у облацима, хедонист загледан у себе.О томе говори Лари Сабато у књизи The Kennedy Half-Century: The Presidency, Assassination and Lasting Legacy of Jonh. F. Kennedy.

Мала, или ситна, како вам драго, задовољства жестоко хране људску сујету и, можда - мада није доказано - продужавају живот. Нематеријална задовољства најпре налазимо у емотивним везама, док се не преметну у горчину. И ту нема разлике: слаби су смртни, бесмртни највише страдају. 

Џ.Ф.К. без Џеки био би бонвиван без покрића

Из те књиге, између редова, дознајемо да би Џ.Ф.К. краће био председник (можда не би ни био изабран) да није било мудре, одмерене, отмене (у интелектуалном смислу, али и у васпитању, држању и умерено аристократским поступцима) Жаклин ле Бувије. И Мерлин Монро би доживела лепу старост. Није јој се дало. Била је посесивна и разуларена. Хтела је свима да покаже шта може, посебно с ким је. А млади Кенеди је пребрзо напредовао, да би знао шта ради. Кенедији су били опсесивно гладни власти.

Лари Сабато је у праву, Кенедију је председнички мандат ненормално увећао сексуални апетит па се данас може рећи да се опходио према младим лепим женама као према сексуалним играчкама. Џеки је све поднела, показавши да је изнад свакодневног, баналног. Није остала дужна. Рашта би?!

џон ф. кенеди, службени портрет

Кенеди, упуцан у Даласу пре пола века, имао је сложене емотивне, мада је боље рећи љубавне (само реч из простачког, уличарског речника довољно јасно би показала Кенедијев однос) везе са женама, које је држао у рукаву као адуте и прилику да задовољи своје, како се наводи, неисцрпне љубавне жеље.Неодољива студенткиња новинарства Жаклин ле Бувије и тек изабрани сенатор Џ.Ф.К. венчали су се 1953. После избора 8. новембра 1960. године, Џон Кенеди је постао најмлађи амерички председник. Прво што је Џеки савршена урадила  била је рестаурација Беле куће, новог дома Кенедијевих.Без Џеки, Кенеди би правио невиђене грешке у животу и у каријери. Правио их је и са Џеки, али размере, без ње, биле би погубне. Први ветар у леђа, био је сусрет са младом новинарком Џеки; одмах је почео да је салеће као пубертетлија, други је била фина, разумна, неопходно критичка подршка док је писао књигу Храброст у политици, неколико великих фигура у америчкој историји, која му је донела Пулицерову награду. Трећи,  пресудни, пут силна подстичућа подршка догодила се у предизборној кампањи; противници, Никсон и Картер, могли су да сањају о тако талентованом оперативцу каква је била Џеки.Без супруге Кенеди не би лако ушетао у Белу кућу. Ни случајно. Неколико сати после Џоновог убиства Џеки је категорично одбила сугестије да скине Шанелов комплет испрскан мужевљевом крвљу. Био је то емотиван гест, који су медији захвално и наглашено објављивали па је, у таквој ситуацији, силним емоцијама уздрмане Америке привржену Џеки уздигао до хероине.

Хоћу да сви виде шта су урадили, рекла је. Она је била та која је стварала слику срећне породице. Она је чувала част Кенедијевих.

Наравно да је знала за Џонове непромишљене излете и подвођење младих жена разулареним пријатељима. Углавном на базену Беле куће, на пријемима. Било је сијасет прилика. Свака је искоришћена уз подршку протокола који је често играо улогу подводача.

Преко свега лошег што јој је Кенеди приредио, Џеки је прешла мудро и елегантно, знатно боље но што би могао икоји дипломата од каријере. Кенедијеви су. разумљиво, јавности емитовали слику складног брака и савршеног пара. Медији су прагматично извлачили корист подупирући ту идиличну слику председничке породице. Кенедијеви су, заправо, били далеко од складног брака.

Да је ћутала Мерлинка би доживела старост

Авантура с Мерлин Монро, која није била чак ни друга најважнија председникова жена и изазивачко, чувено мазно певање Happy Birthday, Mr. President на гала рођенданском слављу председника, остало је у памћењу, више него ишта од доброг што је учинио. Није успео Мерлинку да контролише, превише се узнела, жељна да сви виде емотивност детета из сиротишта, распричала се до мере која је узнемирила ФБИ.

Џеки је са Џ.Ф.К. родила четворо деце. Преживело је двоје. Прва кћерка, Арабела, рођена је мртва 1956, наредне године рођена је Каролина, мезимче Кенедијевих. Три године потом рођен је Џон Фицџералд. Жаклина је 1963. родила Патрика који је преминуо другог дана по рођењу.

Мими Бердсли, стажирала у базену мерлин монро, нагло отписана  куварица (о.хепберн) пиле пече

Мерлин Монро рођена је као Норма Џин Мортенсон 1. јуна 1926. у сиротишту окружне болнице у Лос Анђелесу. Детињство и тинејџерске дане провела је углавном по сиротиштима јер ју је отац оставио, а мајка релативно брзо после порођаја послата у болницу за ментално оболеле.

После Другог светског рата југословенски официри могли су да се заљубе само у девојку коју ригидне службе предано скенирају и одобре за брак. Било је у томе наглашене параноје, али и разумљиве жеље да се најосетљивијем кадру заштити углед (и урбани мит части)  па и отклони опасност да подлегну дражима и говоре што није за причу.

Тајне службе су у целом свету исте: без емоција, безобзирне, ефикасне. Тако је, стижу сумње, и Мерлин Монро, када је отворила уста преко допуштеног, стигла казна. Службе су посредно помогле да Мерлин заврши своју причу. Заувек. Фама о тровању таблетама је из друге бајке.

Мерлин Монро била је толико заљубљена у Џона и толико безобзирна, самоуверена и безобразна да је телефонирала Жаклини и саопштила, као да је све договорено, да ће се удати за Џ.Ф.К, наводи  новинар Кристофер Андерсон. Пусти снови.

Љубавници, без изузетка,  мисле да држе тајну своје интиме у шаци. Ваљда веће заблуде нема на овом свету. Џеки је знала какав јој је супруг, још како је знала.

И, на фини начин, превише да би занета Мерлин схватила, позвала је глумицу у Белу кућу. М. М. нападна, пуна себе, дрска, примитивна, без контакта с реалним, поверовала је да је у предности и да Џеки хоће да потпише капитулацију. Џеки је рекла чувену српску фразу, додуше на енглеском: O.K. No problem. Ви ћете водити рачуна о Белој кући, преузећете одговорност прве даме САД, ја ћу отићи, а вама остају проблеми.

Под проблемима, Џеки је мислила на Џудит Кемпбел, која је била две године у вези с председником, на Мими Бердсли, стажисткињу у Белој кући која је кокодакала да јој је Кенеди био први. Волети некога, изгледа да се, не само на Балкану, сматра успехом. Мрзети некога, то је нешто друго. Тај статус се не прича.

Кенеди је Мими смишљено одвео у собу Џеки Кенеди  и, без речи, скинуо одећу. Мими је, тврди, оклевала, што је Кенедија навело да је пита: Ваљда си ово радила раније?  Одговорила је негативно, али њега одговор није омео. И зашто би?!

Мими Бердсли (касније удато Алфорд),  сачувала је префињену лепоту до дубоке младости. Чак, рекао бих, била је много лепша после педесете него у двадесетој. Лепота је код Мими, изгледа, у директној вези са језиком. Она, попут Мерлин, није могла да ћути, зато је открила, као да је  икога брига, да јој је Кенеди отворио врата и донео муштулук. Спојио их је свемогући протокол: да четвртог дана стажирања  обавезно буде на базену Беле куће. Костим није помињан; подразумева се, сувишан је. Баш је дуго издржала. И није ту стала: Последњи пут Мими и Џон видели су се недељу дана пред његову смрт.

Кенеди је био перверзњак и ситан макро

Сусрет се одиграо у хотелу на Менхетну, а Мими, до ономад невина,  тада је  била верена за Тонија Фенстока. У међувремену, као стажист који вредно учи, мењала је господу по избору и жељама Џ.Ф.К. Председник се уживео у улогу првог перверзног макроа у Белој кући.

Дуго ме је грлио и рекао: Волео бих да идеш у Тексас са мном. Додао је и да ће ме звати када се врати. Опхрвала ме је велика туга. Председниче, упамтите да се ја удајем.  Одговорио је: Знам, али ћу те ипак звати.

Мими тврди да је Кенеди био воајер,  подводио је пријатељима и гледао шта чине, а навикавао је и на дрогу. Стажиста мора све да проба. Тражио је да његовом пријатељу одради felacio.

Господин председник је посматрао. Мислио је да нећу то да урадим. Преварио се, ликовала је дојакошња девица.

Нестрпљиво је, годинама, чекала да је неко пита за везу са Кенедијем којег никада није звала Џон, ни Џек, већ једино службено, услужно, господине председниче, и када су се кресали. Алфордова је описала свог бившег шефа, великог бонвивана и плејбоја, као разиграну особу, а секс са њим за њу је (неискусну?!) био разноврстан и забаван.

Испричала је да су провели пуно времена купајући се у кади и да је носила Кенедијеве пиџаме. Кенеди је никада није пољубио. Такав забавни заводник! Вероватно је и Мерлинка остала прикраћена. Човек је журио, силне су председничке обавезе. А жена више него што се може постићи. Мерлин је о томе имала посебну причу.

Џеки је могла, што Мерлин не би ни у сновима, да у Белој кући буде еталон културе и уметности, спретна домаћица дорасла силним дешавањима и истовремено да брине о потомцима, Керолајн и Џон-Џону, и да обуздава несугласице на путу да излете из  Беле куће.

Кенеди је био лудо неопрезан, рекао је Сабато и додао да су неке од тих жена биле сумњивог морала. Чудно, тако фини свет, креше се са мистер президентом који није престајао да ризикује каријеру првог човека Америке и породицу због фуфица и сигурно је знао да је у фокусу страних служби. Није веровао да је због тих веза рањив, можда није више веровао ни да је смртан.

Заправо, Сабато тиме каже да је Џ.Ф.К. препустио кормило брака супрузи, да би имао више времена за љубавнице, али је, врло одређено, Мерлинки дошао главе. Службе су биле само продужена рука политике која није смела да угрози безбедност САД због председникове сатирске природе.

није лако одржати форму: мерлин монро

Џ.Ф.К. закопчај шлиц или заборави Белу кућу

Мерлин није схватала ограничења која су природна у емотивној вези са председником САД. После дружења са гостима, Џ.Ф.К. и М.М. повлачили би се на неколико минута да се млатну на брзака брзином светлости. Мерлин, не баш бираним речима, али сликовито описала је шта се уистину дешавало: Кенеди је био као петао у кочини. Хоп, ох, ох, ааах! Крај. Непрестано сам га подсећала да закопча шлиц. Дивно, очаравајуће. Председник САД луфтира се шетајући около раздрљеног шлица.

Мерлинка је била усхићена улогом женке браће Кенеди. Каније је постала кисела.

Уистину, Кенедија је узбуђивала могућност (којој је вазда давао шансу) да их неко затекне  док се паре по ћошковима!

За време председничке кампање, било је важно држање Мерлинке на краткој узици, што је било готово немогуће. Кад је Кенеди преузео Белу кућу, ризик је досегао космичке размере, али ороз није био спреман да коку озбиљно нагази.

Мерлинки  се живот урушавао све брже. Низбрдица је била застрашујућа, ако се на време схвате последице. Потпуно је изгубила везе са стварношћу, каснила на снимања, остајала кратко, постајала немогућа да су јој адвокати компаније Фокс забранили да напусти снимање по цену раскида уговора.

Фућкало се Мерлинки што су сви су били, у компанији и код Кенедијевих, против да присуствује, још више да пева на прослави. Морала  је 1962.  на рођендану Џ.Ф.К. мазно да отпева песмицу од које се Џеки тресла у самоћи. Мерлинкин бивши муж, Артур Милер, дигао је сидро, оженио се, глумица је прсла.

Новинари више нису могли да чекају: спремали се да пишу о Кенедијевим женама. Свима је догоревало.

Мерлин је захтевала од свог креатора да јој сашије сензационалну хаљину од провидне свиле, боје коже, опточену огромним (лажним) дијамантима; била је толико тесна да су је нашивали на голо тело. Коштала је 12.000 долара,  могла да стане на длан, а пуцала је по шавовима док је мазно певала. Дотицала је звезде на небу.  Преко хаљине носила је бунду од хермелина позајмљену из гардеробе филмске компаније.

Морала је да изведе председнику пред 15.000 демократа у Медисон сквер гардену песмицу специјално писану за ту прилику. Кенеди се попео на  позорницу,  стао до М.М. и, недомерено,  изјавио да се после те песме отпеване на тако чедан и здрав начин, може и повући из политике.

Пет дана после рођендана директор ФБИ Едгар Хувер упозорио је Џ.Ф.К. да његова афера са Мерлин и, још више, мафијашком шупљоглавом фуфицом Џудит Кембел Екснер, доводи у опасност његов мандат на врхунцу хладног рата и кубанске кризе. Истог дана Кенеди је назвао Џудит и саопштио да је крај.

Искључио је и приватну линију коју је користио за Мерлин. The end. Није покушао да се суочи са њом. Тај непријатан и потенцијално опасан задатак доделио је зету Лофорду. Мерлин је била понета успехом који је доживела на рођенданској прослави, сигурна у непролазну моћ своје лепоте,  дугих ногу, пуних плућа и разигране гузе, којој се Џ.Ф.К.  дивио. Какво дупе! кликтао је. То дупе није могло да схвати зашто је одједном отписано.

Кенеди више није био доступан. Игнорисао је и Мерлинкина патетична писма.  Боб Кенеди се разгоропадио кад је Мерлин позвала Џонов кућни број. Отишла је предалеко да би се вратила без последица. Била је љута и увређена. Кенедији такође.

На рођендану је Мерлин провела два сата са Џоном. Последњи пут. Више га никад није видела насамо. Потписала је смртну пресуду. Служба је притискала Кенедија да хитно сврши с Мерлин.

Баш бих могла да одржим конференцију за штампу. Имала бих штошта да кажем на ову проклету тему! Сад ми је јасно да су Кенедијеви добили од мене све што су хтели и наставили да живе свој живот! беснела  је Мерлин.

Џеки није седела скрштених руку док је Џон дубио Мерлин Монро и Одри Хепберн, стажисткиње и старлете, него му је, према Хејмановом писању, одмах узвратила истом мером: завела је Вилијама Холдена. После једне пијанке, одвукла је у кревет младог Бранда, а са Вореном Битијем имала је узбудљиву аферу.  Остало није за причу.

После убиства Кенедија њен ореол је наједном цикнуо. Новине су дивљале, називали су је похотном, незаситом, тражили прљаве приче.

жаклина: први пут се удаје због љубави, други због пара, трећи пут из пријатељства

Нико не зна колико је анонимних жена прошло кроз Белу кућу, али довољно да се сумња да је Кенеди био жртва шпијуна или уцене током хладног рата.

Онда је, наводно, Френк Синатра упознао Џ.Ф.К. са својом љубавницом Џудит Кембел Екснер која се у исто време парила и са шефом чикашке мафије Семом Ђанканом и запечатила Кенедијеву књигу живота.   

Мало ко је поверовао да се М.М. убила. Није била од те феле.  Документи који су припадали приватном детективу Фреду Оташу у којима он наводи да је Роберт Кенеди, брат тадашњег америчког председника Џона Кенедија, после жестоке свађе,  јастуком умирио Мерлин, ближе су истини од тровања таблетама!

Оташ је током шездесетих био је један од најпознатијих приватних детектива у Холивуду, и годинама је прислушкивао глумицу чију је кућу детаљно озвучио.  И није само Оташ прислушкивао сексипилну темпирану бомбу.

Те кобне вечери,  записао је Оташ,  глумица, ткала је као разбој, с најмање два чунка, са Џоном и са Робертом Кенедијем, па кад су почела ограничавања, посвађала са обојицом јер није више желела да буде комад меса за обојицу. Док је Мерлин урлала, Џон и Роберт су покушали да је смире, међутим, глумица се отргла, отрчала у своју спаваћу собу и наставила да урла. Није желела крај, који је већ ушао у собу.

Роберт Кенеди се уплашио да ће их суседи чути, и када није успео да је смири речима, оборио је Мерлин на кревет и притиснуо последњим аргументом - јастуком! Пошто је престала да даје знаке живота, браћа су хитно напустила кућу. Чекала су их велика дела.

Четири Кенедијеве љубави (Мерлин Монро, Елен Ромеч, Маријел Новотни и Џудит Кемпбел) ФБИ  је издвојио из мноштва и прогласио ризичним по националну безбедност – три због наводних симпатија за комунизам, а Џудит због блиске повезаности са мафијашким босовима.

Слушао сам како Мерлин Монро умире, записао је Оташ.

Отишла је 4. августа 1962, пре него што је успела да проговори.

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања