Препоруке - Kњига промена, 2007.

одломак

наручите

 

Пешић је прочитавао разгледнице које су из Смедерева путовале светом пред крај 19. до позне друге половине 20. века. Следећи избледели траг разгледница дешифровао је исписане рукописе, истражио и протумачио окружење, прилике, архитектуру, догађаје и судбине пошиљалаца и прималаца, њихове родослове, промене понашања и карактера домородаца посебно пред, током и по окончању два светска рата.

Писац нам даје и етничку слику грађана вароши смедеревске из прве половине овог столећа. Уз Србе, Смедеревце и дошљаке, ту су Руси: инжењери Фрумкин и Хлебњиков, биоскопбџија и филателиста Кочконогов, браћа Заболотни, аутобуски кондуктер Мелихов, виноградар Стороженко и други; Цинцари: лутријски продавац и колпортер новина Ламбра и његов брат Димитрије Димитријевић, апотекар Ђорђе Пантазијевић: Јевреји: трговци Леон Тајтацак, Мориц и Цадик Леви, Јаков Бита, хотелијер Сима Елијас, представник осигуравајућег друштва Лаза Бераха, конфекционар Саломон Закаја, јеврејски рабин, сефард Алберт Алтарац од 1930; Мађари: месар Лајош Фараго, Антон Кочиш, бродовласник Енглер, породице Хонвед, Долош и Нађ; католички странци: од свештеника 1720. до бискупа 1726. године, уз римокатоличку цркву, апотекар Владислав Трукли, сајџија и јувелир Игњат Шрајбер, Август Пост; Словенци: власник дашчарске радње и виноградар Алојз Пресечник; знаменити Јерменин, фабрикант туцане кафе, ћир Керопа Курдијан и знатан број национално измешаних бракова.

Читајући Књигу промена са старих разгледница и из невероватних, а истинитих ауторових прича дознајемо шта су мислили, о чему беседили, шта волели, кога љубили Смедеревци пре педесет и пре сто година.

Књига промена је савршени мозаик живота Смедерева и житеља његових, прилог познавању србијанског грађанства, живота и обичаја невелике урбане средине. Текстови хуморни, а перо биљурно. Дела као што је Књига промена треба да има сваки наш град, поготову Смедерево које је било духовна, културна и политичка престоница Србије.

Д. Дрљача на промоцији


 

Не знам да ли ћемо памтити необичну Књигу промена по аутору, или необичног аутора по књизи. Тај сплет и та веза између оригиналног аутора и ништа мање оригиналне књиге која се може читати као историјско штиво, што она несумњиво јесте, као постмодернистичко штиво, што она такође јесте, затим као нешто што је само наше, смедеревско, веома су изражени и дају посебну ноту књизи. Она се може читати и као интимно штиво, јер припада само нама и знатижељно јер је у њој све што ће удовољити нашој радозналости.

В. Хорват, на промоцији


 

Бившу српску престоницу, седиште Деспота Ђурђа Бранковића, походили су и описивали свети и световни намерници са свих страна, али нико није имао ни стрпљења ни способности, усуђујем се додати ни знања, да осветли Смедерево тако лепо као песник, прозаиста и критичар Милосав Славко Пешић.

Р. Мићуновић, Борба


 

До сада је написано мноштво књига које с променљивим успехом говоре о прошлости Смедерева, али ниједна од њих, па ни све заједно, одиста не могу да се пореде са Књигом промена која их је надмашала у свему, почев од обиља података, преко импресивног броја разгледница старог Смедерева на које се ослања прича о граду, па све до савршенства доведеног, надасве поетичног ауторовог језика и стила, што изнова указује на перфекционизам Милосава Славка Пешића. Књига промена је дуго чекана енциклопедија Смедерева.

Д. Живановић, ТВ Смедерево

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања