Смрт је ловац самотан

 

препоруке

одломак

продато

Збирка Смрт је ловац самотан о људима је које сам знао и којих више нема, сем у сећању. Пријатељства бледе, другови из детињства, из школе, са подијума, животног и иног, све се ређе састају, осим тамо далеко где више не могу реч да прозборе. Тамо, где је све бесконачно. А и речи, то благо, користимо у зао час. Погрешно. Заборављамо се. Путовати нам ваља дуго до пријатеља, до места где једна тачка пулсира за нас. Написати писмо једноставније је, када бисмо само имали навику. Најбоље је телефонирати. Али онда, када се, напокон, решимо, као за пакост, код пријатеља нико не диже слушалицу. Касно је. Пријатељи спавају. Векови су пред њима.

У новинама, све чсшће, фотографије пријатеља, другова, знанаца. Касно је, тад, за јавке. Телевизијске емисије, све чешће, безосећајно, поручују кога сутра нећемо срести, коме вишс нећемо стиснути руку. Никада више нећемо моћи да спустимо тон оном нестрпљивом гласу који, једном, упутисмо. Ни осмех помирења да им измамимо. Хоће ли, икад, чути похвалу, аплауз који им једном не упутисмо јер бејасмо расејани, нервозни, незадовољни, сујетни.

Без бриге. Они су се помирили са природом. Увек, са страхом, листам новине. Потом се стално, изнова, заричем да их више не читам. Узнемиравају. Не политика, већ пролазност. Све одлази. Време нас прождире. Наиђем, на погрешној страни, на фотографију знанца. Зажмурим, да не верујем, али мисао ме опседа. Не може се побећи. Окрећем главу. Узалуд. Они одлазе. Нико не зна час у којем ћемо се поздравити са свиме.

У збирци Смрт је ловац самотан пружио сам руку знанцима помиреним са свиме.

 

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања