Став

Како је Јозеф постао Јован

АДА је Моника Тодоровић, запосленa у Дому за старе у Мајнцу упознала пет година млађег поштанског службеника Надима Јозефа Малика одбојност је била обострана. Ипак, договорили су се да изађу на вечеру. У току гозбе Надим је отишао у тоалет и позвао  пријатеља да без одлагања  дође и избави га од Монике. Док је био одсутан Моника је позвала другарицу  с истим тајним, хитним, деликатним задатком.

Недуго потом Моника и Надим увелико су разговарали о венчању. Моника је Српкиња рођена у Мајнцу. Хтела је да се венча у цркви у Смедереву, родном месту родитеља и сестре. Надим је рођен у Штутгарту, отац му је муслиман рођен у Пакистану. Живи у Њујорку, мајка Немица, католик, близу Хановера. Тешко ће, дође ли до тога, потомци успети да сачине родослов.

 

Надим је четири године похађао католичку школу. Родитељи су му препустили да одабере веру када постане пунолетан. Поштено, без притиска. Био је неодлучан док није упознао Монику.

Она каже док није упознао српске обичаје, посебно обичаје о слави, било му је свеједно које је вере.

Знао је да Моника планира, када томе дође час, да преузме славу предака. Довољно је већ био упознао нека правила и схватио да Монику не може добити ако јој се не приклони и не прихвати православље.

Пријатељи Монике и Надима исповедају различите вере тако да је на венчању те јесени у Смедереву био сватовски самит: из света су стигли мислимани, будисти, католици, евангелисти, протестанти, православци, анагностици и атеисти.

Стигао је час да се и Надим одлучи за вероисповест. Пошто воли Монику и допадају му се српски обичаји за Божић, Ускрс, славу, православни обред венчања, свадбе и кафанска дружења прешао је у православље и, како доликује крштен је у Смедереву по православном обреду док му је будућа супруга (уз помоћ оца) преводила свештеникове налоге.

 Надим Јозеф Малик крштен је на светог Јована епископа шангајског. Парохијски свештеник Хаџи Божидар Недељковић дао је Надиму име по свецу који се светкује на Надимов дан крштења.

Када се Надим родио име му је дао отац, друго име Јозеф је по мајчином оцу, сада је посрбљено по светом Јовану. Моника је једноставније дошла доимена: добила га је по васпитачици из вртића у који је ишла њена старија сестра Соња.

Хаџи Божидар Недељковић примакао је  Малика православљу и тако што му је дао име Јован по епископу

 

 

 

 

 

 

шангајском који је био сабрат Миљкова манастира код Свилајнца, студирао богословље у Београду, а архијерејски сабор Руске православне заграничне цркве канонизовао га за светитеља 1993.

Тако се Надиму, сада Јовану, полако испуњавају жеље. На венчању је хтео да му кум буде најбољи пријатељ (Надим на његовом језику значи баш то: најбољи пријатељ!) али српска црква највише што допушта је да кум буде католик. Надимов најбољи пријатељ из детињства је, разумљиво, муслиман.

Став

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања