Став

Па шта?!

РПСКА штампа данима је, пред гостовање Терезе Кесовије у Србији, писала да Тереза подржава наступ на Максимиру Светлане Цеце Ражнатовић, потом како је протекао Терезин концерт у Србији. Када се то испуцало, нађена је нова тема: Тереза је против наступа Светлане Цеце Ражнатовић на Максимиру. Не знам како се неки новинари не гаде свог лика и дела. Обавезан увод је после Терезиних концерата у Београду и Новом Саду, певачица је против Цециног наступа у Хрватској. Па шта?

Да ли су на естради успостављени билатерални односи. Реципроцитет?! Дипломатски кор. Као да је Цеца добила тапију од Терезе, као да је Тереза била условљена: хоћеш у Београду да имаш концерт, е онда мора и Цеца у Загребу. Ако је то био услов, онда је подло, али не верујем да би Тереза пристала на такву уцену.

Не знам шта је Тереза рекла тим поводом, ни да ли је истина што сада тврде по новинама, ни да ли је певачица стварно против, ни да ли је могуће да је за. Укратко: баш ме брига.

Тереза, или било ко други, може данас пре подне да буде за, поподне против. Може и обрнуто. Може како хоће, ако хоће. Ставови су одраз личности, карактера, етике. Мој избор је да читам бљувотине по српској штампи или да се згадим. Да одобравам или да их се гнушам.

Не могу да утичем на колективну хистерију, посебно не ону која настаје медијском буком и новинарском бруком. Могао бих да пратим амплитуду тог лудила, мада сам немоћан пред њеним осцилацијама. Зато гледам своја посла. Не занима ме куд плови овај брод јер се нисам укрцао.

Потпуно је свеједно шта медији јављају, као што ми је све равно да ли Цеца Ражнатовић носи Аркана у срцу или где. Не тумачим снове и не знам зашто читаоци новина треба да знају да се Цеци у сну јавља Аркан (и какве су последице) и да Цеца има новог дечка. Ни мере ме не занимају, ни односи. Ни колико јој је срце када су јој онолика плућа.

У окружењу, или загађењу, не можете под стаклено звоно па тако сазнајем да је Милић Вукашиновић себе прогласио Богом: ту песму је за Цецу направио Бог, а она је одбила, рекло је топод шеширом или већ не знам ко. Реч је о некој песмици о Аркану, коју је надрљао Вукашиновић. И шта сад? Нити могу, нити хоћу да се мешам у оно што то под шеширом каже, да ли је неко по властитом нахођењу Бог или Враг,  хитмејкер , песмејкер или аналфабета. Једно је сигурно: Црква је у чабру ако је М.В. Бог. Мада ни то није важно.

Такође сам уверен да изјаве Терезе Кесовије или Цеце Ражнатовић, или било којег лика на кугли земаљској неће променити свет. Узгред, до пре неколико дана нисам ни знао – а нисам ни сада сигуран – шта је то Милић Вукашиновић.

Прочитао сам или чуо од некога, у пролазу, да је Тереза рекла да неће бити на Цецином концерту (ако га буде) на Максимиру. И шта је ту спорно? Тереза, и било ко други, има свој став, и ту чињеницу, ма колико неко био мрзовољан, тај неко треба  да уважи. Можда жена има друга посла. А и да нема, није Цецин концерт обавезан.

Моја скромност није била на Терезиним концертима у Србији, не из личних, идеолошких, патриотских, партијских или музичких разлога – једноставно: нисам био. Било ми је комотније - не због Терезе - да искључим тв.

За необавештене: никада нисам био – ако некога занима: нити ћу – на Цециним наступима. Ни пре ни после Аркана. Не занима ме да ли Цеца, на концертима (и иначе) носи доње рубље или се луфтира, што је српску штампу, после једног концерта довело у стање колективног лудила и онаније, ни да ли су јој вилице намерно направљене број веће, а сисе и за више нумера. Генерално, не марим жене које зановетају па се тиме и диче: нисам цветак зановетак. То, дабоме, не значи да сам против њених наступа, ма какву мучнину  или хистерију изазивали.

Такође сам уверен да Цеца, зато што јој је Аркан у срцу, не сме да буде спутавана: ако хоће нека пева, ако неће не мора. Ако је публика жели, ако организатор рачуна да ће му то донети профит, ни Тереза, ни моја скромност, ни покојни Аркан, ни његови Тигрови, ни Гишка, нико не може да промени. Узгред, српској штампи, па изгледа и полицији, важније је ко је убио Аркана него Ђинђића или, рецимо, Булатовића, Стамболића или Ћурувију. То заиста не би смело да буде питање избора, партије, господара, земље, пријатељства већ искључиво правде.

Ако пак српска штампа мисли да Тереза сада треба, зато што је имала концерте у Србији, да се реваншира радећи као Алија Сиротановић на Цецином маркетингу, нека мисли што јој мило.  Често ме је срамота да читам новине.

Ако је истина да је пре гостовања у Србији Тереза говорила једно, а сад друго – значи да жена мисли; није на српској нити икојој другој  штампи да о томе тамбура. Штампа настоји да формира јавно мњење, до читаоца је да изабере свог загађивача мозга, или да фућка на све то.

Став

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања