Став

Инок, везиља магле (40)

АДА се Леонтије докопао Константиновићевог текста (разумем што је Панчићева оморика, не разумем што је Карађорђев дуд, али нећу да се мешам) кренуо је безмало усов. Дуд је подупиран, подзиђиван, ограђиван, плела се легенда, качиле табле, стављан под заштиту, монтиране чесме, клупе, ограда, основана месна заједница, склепан истоимени трг. Тако се понашају родитељи када одоцне с породом. Најзад да и ми нешто за дику имамо. Не знам шта би инок, да је поживео, још смислио.

Можда би у капиталним својим свескама из тих чесмица око дуда којекуде потерао воду да шиба. Та би се вода, вероватно, звала мушка вода Карађорђе. И обавезни слоган: помогла је многима, помоћи ће и вама, или, фамилијарнио, присно, помоћи ће и теби.

Време је да и нама штогод пође од руке. Ако икако може, а да не буде наопако, надувано и кривотворено. У међувремену дуд се распао од  црвоточине. Намера да га теслиме Музеју није прошла јер би присуство дуда у таквом стању расточило читав Музеј.      

Леонтије се уживео у улогу самозваног градског архитекте

Пошто се Леонтије  захуктао и уживео у положај градског архитекте који се себи у сну доделио, осетио се позваним да опева Смедерево и оправда паре из буџета, а и да испише сугестије, право говорећ халуцинације о томе шта треба у Смедереву урадити. Много тога треба, али се Леонтије онога што заиста треба учинити, није лаћао, а и да јесте, он се не пита.

Каже Смедерево је ново, лепо, светло и високо (Историја Смедерева у речи и слици, 427-428).

Нисам разумео: Смедерево се приновило! У паралелном ступцу Леонтије  тврди Смедерево је данас огољено па, мало даље Смедерево лежи у нездравој долини (чега је доктор тај шарлатан?!)

Онда Модерни солитери (без грејања, топловода, лифта) који у Смедереву расту у висину (а у дубину, ништа!) као некада историјске тврђавске куле (полако, када је тврђава порушена), имају симболику времена кад је овај град доживео звездани тренутак. Астронаут Леонтије има кризу!?  Који ред потом: У том случају, 2000. године варош (мисли на Смедерево) ће бити лепа!  Тако видовити Леонтије: прво Смедерево је ново, лепо, светло и високо , онда огољено, па расте у висину, у нездравој долини, а од 2000. опет ће се пролепшати.Шта се догодило 2015. па смо сви суморни а град (и тврђава) пропадају.

Докони бивши калуђер броји спратове (заборавио сам како се та манија зове): Његове 18-спратнице надвишују (Браво научниче! Исправно је: надвисиле су!)  куле Тврђаве и кубе са звоником највеће цркве у Србији половином 19. века. Зграде солидарности (Зграде солидарности су покушај власти да сачува социјални мир, да се дође до крова, а Леонтије то велича, кад нема шта друго и кад не разуме развој града) стреме облацима попут велеграда (Јах, чудних ли облака попут велеграда). Расплака ме човече. Још кад би ми неко објаснио какви су то облаци попут велеграда и откуд у веселом комунистичком друштву несрећне зграде солидарности.  Онда: Тако је Смедерево несхватљиво брзо променило своје вековно рухо. Мора да је Леонтије закаснио на преобуку Смедерева па пише тако шкрто и скаче као зец по пољу. 

Е, сад: десетоспратнице (бројао Леонтије) окружујући Дуд (велико д; калуђерски правопис) заклањају га и спречавају му сваку визуелну везу на релацији Тврђава-Дуд-Карађорђево брдо (то је ваљда визура Војислава Шешеља), чије су вековне везе (вероватно са преседањем у Малој Крсни) сједињавале ове објекте кроз читаву историју (и кад нису постојале). Тврдња је неодржива јер Леонтије има проблем с временом: прво каже вековне везе, онда: сједињавале ове објекте кроз читаву историју. И основци, можда и деца у вртићу знају да је тврђава подигнута у време деспота Ђурђа, а то је трен у вечности, а историја је нешто друго.

Покупао сам да макар на једној страници књиге Смедерево у речи и слици обележим бесмислене Леонтије предлоге, да их после неколико минута видео да је блесавих предлога толико да нема места за икакве ознаке. Зато прилажем део једне странице 33. поглавља Развој урбанизма у социјалистичкој епохи.

визија смедерева по леонтијевој машти

Малочас записах да бели дуд живи до 250 година, Јанаћијев син га претера са 300, Леонтије га загрди с читавом историјом, што ће рећи да је тзв Леонтијев, односно Карађорђев дуд од настанка света. Тако се то ради: измислиш да је неко самоникло дрво  музејски доказ  израсло кад је стваран живот на планети па га браниш од непостојећег непријатеља. Питам се да ли је ико икада читао те наклапања (бар онај ко је дао новац за штампу) или је Карађорђев дуд уистину рајско дрво сазнања добра и зла и кривац за истеривање из раја Еве и Адама.

Леонтије је био вредан у скупљању грађе (не марећи за интелектуалну својину) и записао прилично тога што је осетљивом научном мером провере (!?!) ма шта значило, свесно – упропастио за свагда.

Став

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања