Став

Попе, буди човек

СВАКОМ селу постоји светионик - учитељ,
и онај што га гаси - свештеник!
Виктор Иго

Уважени Зоране Ђуровићу,

Свашта умем, стварно умем, само Вас не разумем. Поред свих ђаконија, Ви сте се, канда, докопали бунике као дете звечке, па жестоко трипујете.

Не чудите се, стога, што Вам се јавља, као Љубиши Трговчевићу, да сам се потписао како Вам је мило, а не како јесам, што трпате попа, архимандрита и епископа у исти кош (не: cash!) и гурате ме у идеолошки рудиментарне групе грађана.

Радујем се, уважени, ако сте, после свега што написасте у чланку "Одговор о. Макарију Чудотворцу", остали елементарно читави. Оштећења су давнашња, сада су видна па сте мој ваистину коректан и уздржан текст "О цени српскога попа" изазван Вашим "О ценама свештеничких услуга" прочитали наврат-нанос и на своју руку тумачећи га, далеко било, као атак на кесу.

Свакако знате да сте се ("неправду измишља језик твој; он је у тебе као бритва наоштрена, лукави" псал. 52, 2), безочно ме, поред осталог, прекрстивши и титулишући, својски препоручили за кривично гоњење. Потурили сте ми и да сам набедио некаквога кукавнога попа да пегла новац! Ви - ликујете - знате како се манипулише али, канда, не разликујете попа од попадије.

Вазда говорим што мислим: драг сте човек, занимљиви су Вам преводи, освежење је стрип који цртате за "Седмицу", неке слике су Вам коректне, непосредни сте у комуникацији, нековенционални у одевању, зато очекивах да сте с таквим духом и даром, ако не бољи, а оно, бар, добрано другачији од братије. Оно, пак, што је требало да буде Ваш академски одговор тужан је, ужасан, очајан, депримирајући пример немоћи, кукавичлука и подметања. Epistula enim non erubescit! Сад се почето мора довршити (Мар. 15, 28).Помињете аргументе које сте, наводно, имали у првом тексту. Знам да бисте волели да их имате, верујете чак да вам се љубав обистинила. Красног ли трипа, дивне ли заблуде, питке ли медовине!

У прошлом тексту, наивно забринут за егзистенцију свештенства, написах да би било поштено да попови свештене радње обављају из почасти, а да се, заправо, баве чиме другим; поменух земљорадњу! То Вас је (жалим!) погодило; дужан сам да разрадим тезу. Ако су цене бедне (multa petentibus desunt multa), свештенство угрожено, дочепајте се благодати друштвених јасала. Уживајте у нередовној плати (у ратама), топлом оброку за дан живота, регресу, социјалном и пензионом (ако се уплаћује!) осигурању, радном времену, годишњем одмору на кредит и принудном на неизвесно време (у циклусима), дечјем додатку са задршком, одложеном беби пакету, огреву и сиротињском јестиву преко Синдиката, каси узајамне помоћи, уплаћивању дневница солидарности и самодоприноса... а кад се пензионишете ићи ћете с мањерком у рукама и песмом на уснама по колективне помије. Хај-хој!

Због побројаних повољности будите општински чиновници и прекратите муке! И тако је зграда храма Светог великомученика и победоносца Георгија власништво Општине. Није право да о гробљу брине "Комуналац" (оснивач Општина), да је зграда цркве општинска, а Ви, у хуманом, социјалистичком друштву - драже Вам је, али одричете као Симон Петар што се одрече Христа (Лука, 22, 57-60), комунистичко, па сте у раскораку са патријархом - незбринути!

Мада ми приписујете тврдо језгро протестантизма (комплимент!) нису ми блиске екстремно јеретичке идеје па превидех да свештеници, бринући за чревоугодије не седе скрштених руку: у цркви Успења пресвете Богородице (15. век) на старом смедеревском гробљу увелико се кува кафа. У изгледу је, дакле, да од цркве направите caffe или кафану са томболом и билијаром. Са зечицама биће кудикамо уносније и угодније од земљорадње.

Никад, уважени, нисам помислио, некмоли рекао да свештеници воде тежак и недангубан живот. Пу! Пу! Пу! Пошто сте ми приписали своје трипове (не чуди ме, подметнули сте ми и речи апостола Матеја), тврдите да етикетирам. Од попа и беседа. Si tacuisses, philosophus mansisses.Ви правите "драмски импулс за даље излагање, а не логички исказ" јер Вам је драма дража од истине! Време је да и ја Вама честитам. Ваше су речи да су свештеници "ладолежи и дангубе". Подсећам: (х)ладолеж је "коровска врста чије је представнике тешко уништити" др М. Којић, др Т. Цинцовић, др М. Чанак, "Ботаника", издање "Научне књиге", Београд, 1983.

Из добро обавештених кругова блиских двору чујем да преосвећени владика браничевски ("нек се постиде и посраме који траже душу моју" псал. 70, 2) размишља да ме изопшти из Цркве. То је, држим, крунски доказ да нисам, како ме набедисте, комуниста. Multis minatur, cui uni facit iniuriam!

О чему смо оно започели, уважени? О бабиним козлићима? О лањском шкрипцу? Ах, да: о ценама свештеничких услуга! Поштено је, уважени, ако не знате, нећете, или не смете ништа о ценовнику да то кажете па да се свако врати свом послу. Од лане мрчимо папир, а суштина је све даља. Ако нема ценовника, ако се затурио, људски је, реците; ако га има, прочитајте га па шта кошта да се плати. За то што је вернима недоступан ценовник не кривим опозицију, ни позицију, ни Вас ни патријарха. Хтео сам само да истерамо мистерију на видело, па коме криво коме мило. Сад и да обелоданите цене: ко ће Вам веровати кад се около хвалите да сте лажов?! Oleum et operam perdidi,зато, уважени, ма шта мислили, одустајем од полемике: dixi et salvavi animam meam.

Ergo, полемисаћу с човеком паметнијим од себе: победиће ме... али из пораза могу извући корист. Полемисаћу с човеком мени равним: ма ко победио осетићу, бар, задовољство борбе. Полемисаћу с ограниченим човеком: не из жеље за победом већ зато што му могу бити од користи. Полемисаћу, чак, с глупаком! Нећу стећи ни славу ни хвалу... али зашто да се каткад не забавим? Једино нећу да полемишем са попом Зораном Ђуровићем!

Поштено.
Милосав Славко Пешић

Став

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања