Женик

препоруке

одломак

продато

Роман Женика заправо је то лингвистички и фолклорни оглед,настао је из приче коју сам штампао у Студенту, 1970.

Сећам се те вечери као данас. Илегалци су кратко обзирни, касније заузму собу и не бригају што би неко да се одмара или учи. Ови су играли карте. Бесомучно су пушили и безразложно викали. Покушавао сам да заспим. Узалуд.

Наједном је почела да ми расте темпeратура. Горео сам. Хватала ме је дрхтавица. Устао сам, узео машину и пре зоре сиже будућег романа, тада тек прича, беше готов; основа за приповест био је сусрет са незнанцем на путу, док сам узалудно, сатима, покушавао да се аутостопом домогнем Београда.

Незнанчева прича била је толико занимљива да сам одустао од пута. Део његовог необичног живота и језик пресликани су у књизи Женик.

По изласку Студента са том причом стигло је, по узору на њу, више веома добрих приповести читалаца. Једна или две су објављене.

Неку годину потом ту причу сам разастрео на неколико стотина страница. Касније сам пола бацио. Готово да више нисам дописиво, само одбацивао. Језик Женика није једноставан и веома је осетљив. Лако се може погрешити и том окружењу приписати израз који му не припада. Био је то пипав посао.

Према роману Женик, а по наговору глумца Миодрага Андрића (Љуба Мољац) написао сам монодраму Мек к'о душа.

Андрићу се монодрама веома допала, али га је, на жалост, претекла смрт па је није играо. Потом су аматери с њом имали (1990, 1994) две премијере и прегршт реприза. Сада ме наново наговарају да је осавременим па да истрче на позорницу. Видећемо.

Негде, у углу библиотеке, имам двадесетак примерака Женика.

 

 

Архив

Књиге

Исаија

Шака мрака

Мастило је горко / ink is bitter

Књига промена

У дом за старе стигао је комунизам

Писма осамљеника

Глумци одлазе, сире

Бенгалска ватра глуме

Смрт је ловац самотан

Мачје, мишје и друге

Мирна кућа

Мефистов вез

С љубечитим штовањем

Вечерња благост

Тамни вилајет

Женик

Кад те заболи душа

Мали знаци неверства

Човек против себе

Хелена спава с мишицом под главом

Књига постања